Ännu en lag som väcker oro bland folket,

Efter att FRA-lagen väckt så mycket diskussioner, dröjde det inte förrän än ny lag väckte ännu mer oro. Lagen där privata företag ska sköta övervakningen på fildelning istället för polisen. Många ställer samma fråga: vart tog den personliga integriteten vägen? Är det rätt att privata företag skall ta hela ansvaret och leta upp personer som är fildelar.             
Jag tycker att vi lägger för mycket makt i dessa företags händer.


Jag är mot fildelning, och varför jag är det är väldigt simpelt - om vi fortsätter såhär, kommer hela musiken, film branschen att gå under. Genom att tillåta att vi kan se filmer gratis, ladda ner musik blir detta ett problem. Skådespelare och regissörer måste få betalt för vad dem gör - inget är gratis. Det är som att arbeta på ett jobb helt gratis. Visst får musik/filmerna en större spridning.


Jag kan nästan slå vad att mindre folk köper filmer, när man kan se filmen ute på internet. Och när väl filmen har premiär på Bio, kommer mindre folk att se på denna film eftersom dem redan har sett den hemma. Samma gäller för musiken - man behöver inte köpa CD-skivorna, när man lika bra kan ladda ner hela albumet och lyssna helt gratis. Detta låter sjukt bra, men det är ett problem.

Däremot tror jag inte att lösning till detta problem är att privata företag ska sköta detta - lagen kan lätt missgynnas, personer inom dessa företag kan bara skicka hem en faktura hem till dig där det stor 100 000 kr att betala, eftersom skivbolagen - samt filmindustrin vill ha sin hämnd, och hämnden får dem genom att tvinga det svenska folket betala stora summor pengar.


Av den orsaken tror jag att denna lag inte kommer hjälpa, den kommer bara missgynnas och därför måste vi komma på ett annat sätt att stoppa fildelning, och där vi inte låter privata företag ha makt.


:)

Julen börjar närma sig vilket betyder många presenter, härlig mat, samt att Berlin resan börjar närma sig.
Däremot en till sak som man längtar efter är den 25/1 - CHRIS BROWN i KÖPENHAMN. Biljetterna är redan beställda, och jag ser verkligen fram emot att se honom - uh, i just love him.
Nej, nu ska jag gå och se ett avsnitt på 90210 - serien är så bra, till och med bättre än One tree Hill och Gossip Girl. :)





Lite låtar att lyssna på;
Chris Brown - beliver
Britney Spears - lace and leather
Jordin Sparks - on step at the time

Viktigt med ordning och reda i klassrummet?


Ordning och reda? Denna fråga har varit väldigt omdiskuterad, där vi på Samhälle C lektionen diskuterat om ordning och reda samt sett en liten film om detta. Själv klart skall det vara ordning och reda på skolan, samt inne i klassrummet. För detta ska fungera måste man ha regler. Det hjälper inte bara att slänga ut en elev ur klassrummet, och förvänta sig att detta kommer lösa hela situationen. Som vi såg på filmen var det, att barn som inte skötte sig blev utslängda och vissa blev till och med avstängda.

Jag kommer ihåg när jag gick på högstadiet - där var det att man hade varningar, om man bröt mot dessa varningar kom läraren och pratade med en och förklarade vad man gjorde för fel, och att det är fel att göra såhär. Och detta system fungerade relativt bra. Vi vet ju redan hur vi människor är, envisa och gör allt på vårt sätt.                                                                                                                                                                                                   
Däremot vet jag att det inte kommer hjälpa om man slänger ut en elev ur klassrummet på direkten - det måste finnas varningar, och därefter kan läraren komma och prata med eleven, så man pratar igenom var han/hon gjorde för misstag. Där kommer eleven lära sig något, och inte om man bara slänger ut honom, ger honom skolk och struntar i saken. Det ska inte förekomma skillnader mellan en elev och en lärare - detta i sin tur kan bara bidra till att eleven känner sig hotad och bryter endast mot skolans regler för att ge tillbaka på läraren.


Det finns också elever som aldrig slutar att hålla på att störa på lektionerna. Detta är ett problem för de andra i klassrummet som verkligen vill fokusera sig på att plugga, dock går detta inte eftersom dem blir störda. Därför kan man erbjuda dessa elever som är lite stökiga, extra lärare som hjälper dem med undervisning samt som försöker hålla dem lugna att dem inte stör andra. Som sagt ska det finnas regler - dagligen bryter elever mot skolans regler, visar dålig respekt och detta ska haneras med tydliga åtgärder, där läraren ska hjälpa till att visa vad eleven gjorde för fel och försöka visa en väg bort från misstaget. Om då eleven blir utslängd leder detta inte till någon förbättring - eleven kan istället få status, genom att skryta bland sina kamrater och då inser den inte vad problemet är.


På min skola har det varit ett problem med vår frukt - vi får vår frukt helt gratis och därför ska vi vara tacksamma att vi ens får den. Vår skola har också gett oss möjligheten att få äta frukten på lektioner, och därför är det viktigt för allas trivsel om man städar undan efter sig. Vi kan bara inte gå runt och tro, äsch någon annan tar undan det, utan istället är det VI som måste bära vårt ansvar och plocka undan. Vi måste helt enkelt ta ansvar och visa respekt för alla på skolan, och göra det bästa för allas trivsel.

Om vi bryter mot regler måste det också finnas följder. Däremot tror jag att vi är vuxna på skolan och förhoppningsvis kommer vi skärpa oss när det gäller frukten. Lärarna måste också bli lite strängare och säga ifrån när någon elev har gjort fel.


Det är väldigt viktigt med ordning och reda i skolan samt i klassrummet för allas trivsel och förhoppningsvis kommer situationen med frukten förbättras.


Dödsstraff?

Idag hade vi debatt i skolan om dödsstraff. Ämnet väckte många känslor, där det fanns både för och mot argument till dödstraff och om det verkligen är bra? Denna fråga är väldigt svår att svara på eftersom det finns inget rätt eller fel.

Är det rätt eller fel att ha dödsstraff?
 Idag har dödsstraffen minskat men ändå är det många länder som har kvar det. Jag är emot dödsstraff eftersom jag anser att det än inte den enda utvägen. Däremot förstår jag dem som är för dödsstraff - om en anhörig till dem har blivit mördad - och då vill dem att denna person som gjorde detta ska bli dömd till döden.

Däremot anser jag att dödsstraff borde avskaffas! Det finns flera sätt att straffa en person som har dödat någon. Dödsstraff enligt mig är ett för lindrigt straff helt enkelt.


Som sagt ingen har rätten att ta någons liv - däremot ger det inte oss rätten för ett land att kunna få döda. Vad säger det ut för signal till omgivningen? Ska systemet vara uppbyggt öga för öga, tand för tand - för då ska våldtäktsmannen våldtas, misshandlaren misshandlas? Avrättning föder våld och är inte den enda utvägen?


Enligt fakta på Amnesty är var femte person dödsdömd feldömd, eftersom rättegångskraven inte uppfyller kraven för en rättvis rättegång. Alltså att ha dödsstraff innebär att oskyldiga blir dömda till döden, och därigenom får dem inte sin tid att bevisa om dem är skyldiga eller inte. Om man då dömer istället personen till livstid, har man tid för att bevisa om denne är skyldig eller oskyldig till brottet och det har man inte om en person är dömd till döden, och skall avrättas inom en månad.


Dödsstraff är dyrt och det minskar inte brottsligheten - länder som fortfarande idag har dödsstraff har fortfarande hög brottslighet. Ett exempel är landet USA, där några stater fortfarande har dödsstraff, och deras kriminalitet har inte minskat.


Istället kan man satsa på rehabilitering åt dem som behöver vård, och till dem som skulle fått avrättas, borde sitta på livstid och lida för det dem har gjort. Klart man vill att en person som är skyldig till ett brott ska avtjäna detta - men dödstraff är inget straff. Du får en nål i dig och somnar in. På livstid kan personen verkligen lida och avtjäna sitt brott.  
Om en människa har dödat en annan människa skall den straffas ordentligt.


Det är ett väldigt känsloladdat ämne, och det finns inget rätt eller fel.


Berlin next?

Efter att vi hade otur med London, har jag och mina bästa vänner funderat Berlin som ett alternativ till nyår.
Berlin är en otroligt fin stad, och jag längtar verkligen. Ännu bättre är att vi kommer ha en hel lägenhet för oss själva i en vecka - längtar!


        


      

Nej nu får jag sluta dagdrömma om Berlin och ta och fixa mig. Om 20 minuter ska jag gå och träffa min bästa vänn - alltid lika roligt. <3
Ha det bra!

RSS 2.0