Dödsstraff?

Idag hade vi debatt i skolan om dödsstraff. Ämnet väckte många känslor, där det fanns både för och mot argument till dödstraff och om det verkligen är bra? Denna fråga är väldigt svår att svara på eftersom det finns inget rätt eller fel.

Är det rätt eller fel att ha dödsstraff?
 Idag har dödsstraffen minskat men ändå är det många länder som har kvar det. Jag är emot dödsstraff eftersom jag anser att det än inte den enda utvägen. Däremot förstår jag dem som är för dödsstraff - om en anhörig till dem har blivit mördad - och då vill dem att denna person som gjorde detta ska bli dömd till döden.

Däremot anser jag att dödsstraff borde avskaffas! Det finns flera sätt att straffa en person som har dödat någon. Dödsstraff enligt mig är ett för lindrigt straff helt enkelt.


Som sagt ingen har rätten att ta någons liv - däremot ger det inte oss rätten för ett land att kunna få döda. Vad säger det ut för signal till omgivningen? Ska systemet vara uppbyggt öga för öga, tand för tand - för då ska våldtäktsmannen våldtas, misshandlaren misshandlas? Avrättning föder våld och är inte den enda utvägen?


Enligt fakta på Amnesty är var femte person dödsdömd feldömd, eftersom rättegångskraven inte uppfyller kraven för en rättvis rättegång. Alltså att ha dödsstraff innebär att oskyldiga blir dömda till döden, och därigenom får dem inte sin tid att bevisa om dem är skyldiga eller inte. Om man då dömer istället personen till livstid, har man tid för att bevisa om denne är skyldig eller oskyldig till brottet och det har man inte om en person är dömd till döden, och skall avrättas inom en månad.


Dödsstraff är dyrt och det minskar inte brottsligheten - länder som fortfarande idag har dödsstraff har fortfarande hög brottslighet. Ett exempel är landet USA, där några stater fortfarande har dödsstraff, och deras kriminalitet har inte minskat.


Istället kan man satsa på rehabilitering åt dem som behöver vård, och till dem som skulle fått avrättas, borde sitta på livstid och lida för det dem har gjort. Klart man vill att en person som är skyldig till ett brott ska avtjäna detta - men dödstraff är inget straff. Du får en nål i dig och somnar in. På livstid kan personen verkligen lida och avtjäna sitt brott.  
Om en människa har dödat en annan människa skall den straffas ordentligt.


Det är ett väldigt känsloladdat ämne, och det finns inget rätt eller fel.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0