Rasism + Rosengård,

Ni har säkert lagt märke till att det är många skandaler som har pågått eller fortfarande pågår i Rosengård, Malmö - där bostadsskandalen om lägenheter, där barn fortfarande sover med kackerlackor, man ställer sig frågan; vad är detta för samhälle? Är detta rätt? Självklart ska detta inte förekomma i ett samhälle, däremot måste vi inse att även om landet är rikt med pengar kommer sådana saker att ske. Det kommer alltid att finnas människor som har det sämre än andra. Men det intressanta som jag tycker är, om man nu vet att det finns barn som sover med kackerlackor, varför blundar man bara åt problemet?


Vad är det egentligen som händer i Malmö? Vem/vilka tjänar på detta? Det som förlorar på det är Rosengårdsbor - som skäms över att bo där dem bor, inte kan skapa en "normal" vardag åt sina barn, skäms för att de utnyttjas samt för den fattigdom de lever i.                         
Fattigdom är en faktor som bidrar till våld - när man har kommit till den gräns där man känner sig otrygg i samhället, där man måste stjäla, inte kan lita på polis eller myndighet - då har det uppstått ett problem - och det har just hänt i Rosengård sedan lång tid tillbaka. Det är inte så konstigt att Rosengårdsbor reagerar så som dem gör - dem känner sig helt enkelt hotade.

Och det som hände häromdagen gör saken inte bättre.


Rasim är något som alltid har existerat bland polisen, politiker, myndigheter. Om man tror att man kan försöka utrota rasismen, är vi väldigt naiva, eftersom det finns i vår vardag. Istället kan vi göra att tillsammans i en grupp stå för våra åsikter, och vara så långt borta för de som sprider hat. Den nya "trenden" är att rasistiska kommentarer och handlingar är så grävda i samhället och att de blir accepterade i visa kretsar.


Fördomar är något vi människor bär och kommer alltid att bära med oss, vare sig det gäller om svarta, vita, judar, juggar, homosexuella m.fl. Fördomar och rasism finns hela tiden runt om oss - föräldrar som varnar, media som tar upp ämnet hela tiden. VI människor har en tendens att dra snabba slutsatser utifrån den lilla kunskap vi har för att sätta folk i olika fack. Däremot när myndigheter och polis utför rasism i Rosengård är detta hemskt och oförlåtligt. Deras jobb är att skydda alla medborgare oavsett hudfärg, religion, sexualitet osv. Vi medborgare ska kunna känna oss trygga och känna att vi behandlas likadant oavsett om man är invandrare eller inte. Men när polisen kränker och säger som "jävla blatte jävel" gör att fler och fler känner sig hotade och därmed sjunker förtroendet och våldet ökar.


Däremot är det inte första gången rasistiska kommentarer från polis har förekommit; Det var år 2000 "Efter rånöverfall i Malmö går polisens vakthavande befäl ut med ett pressmeddelande där rånarna beskrivs som "negrer" och "araber". Vi måste sätta stopp för detta. Som jag nämnde tidigare; en polis skall kunna hantera sina åsikter. En polis kan inte inte arbeta som polis om han beter sig såhär - bara för att invandrare ställer till problem, ska man inte kalla dem för "blatte jävel", "jag ska slå honom tills han blir steril". Detta är verkligen sjukt, och jag skulle inte förvåna mig om ingen invandrare kommer mer att vända sig till polisen för hjälp. Sådant beteende kan inte accepterat, och det är verkligen pinsamt för hela Sverige.


Jag vill bara påpeka att det finns en bakomliggande orsak till varför de flesta, Rosengårdsbor beter sig så som de gör. De flesta som har flytta till Malmö, har flytt från ett oroligt land och fått tillåtelse att bo i Rosengård. Men då är frågan; varför accepterar Malmös kommun att de kan ta in fler invandrare om dem nu inte ha plats till det, och inte kan se till att människorna bor på ett säkert ställe? Det skapar ännu mer problem. Däremot de flesta som har kommit till Rosengård, har kommit dit för en orsak. Medborgarna som har under mesta delen av sitt liv blivit utsatta för hemskheter, letar efter fred. Deras reaktion är enkel; dem känner sig hotade och det är därför dem beter sig så som dem gör - eftersom dem anser att ännu en gång har polisen samt myndigheten vänt dem ryggen. Men, detta ska inte vara en ursäkt till hur dem beter sig, utan jag menar två bakomliggande faktorer till våld är fattigdom samt otrygghet. Där våld härjar i samhället vet man direkt att majoriteten är fattiga och söker sin utväg via våldet.

Enligt mig ska poliser som har rasistiska åsikter byta jobb. Även om man vill eller inte, går det inte att undvika rasistiska kommentarer när ens stubin är så låg. Det vi såg på tv:n för några veckor sedan är bara ett bevis. Poliser som börjar utveckla rasistiska beteende skall erbjudas nytt jobb. Tänk er efter denna händelse, tror ni verkligen att en invandrare kommer nu att vända sig till en polis för hjälp - Själklart inte! Detta är verkligen hemskt, eftersom man skall kunna vända sig till en polis om hjälp, men dem har själv ställt till ett stort problem att detta inte går att vända sig till polisen. Vem vet? Det har säkert pågått flera rasistiska kommentarer före detta, däremot har dem inte visats för resten av befolkningen.

Vad ska man göra åt saken? Ska man bara låta det vara och tro att det kommer lösas av sig själv, eller ska man ta lagen i sina egna händer?

För att ens komma lite närmare lösningen till problemet måste vi titta på de två främsta faktorerna som bidrar till det: fattigdom och otrygghet.
Genom att försöka lösa dessa faktorer tror jag att man har kommit en bra bit på vägen?                                                                              
Att blunda för problemet är inte en lösning. Om man inte agerar mot detta beteende kommer det få katastrofala konsekvenser. Det kommer leda garanterat leda till fler konflikter och förtroende för polisen och myndigheterna kommer att sjunka ända ner till botten. Människor misshandlas, affärer förstörs, hur långt ska man vänta tills en förändring sker?


Varför ökar våldet bland ungdomar?


"Riccardotragedin i september 2007 väckte stor uppmärksamhet och ökade säkert medvetandet bland unga."


Efter denna tragedi har våldigt inte minskat, utan allt mer grövre brott ökar.

Frågan lyder: varför ökar våldet just bland ungdomar? Flera och flera ungdomar tar ut sin ilska på andra människor, eller att de slåss när dem är alkoholpåverkade. Fler och fler unga män är inlagda på sjukhus varje dag på grund av just våldet som har ökat bland oss ungdomar.


Det har gått för långt, våld ökar och ökar hela tiden i vårt samhälle. Fler och fler blir utsatta för det. Man ställer sig frågan; varför gör inte den svenska staten något åt saken? Ska vi bara sitta bakåtlutade och strunta i saken. När tonåringar blir ihjälslagna är detta ett bevis på att något inte stämmer. Och vad är det som ligger bakom detta att fler och fler ungdomar utsätts för våld ute i samhället??


Det är inte ovanligt att tonåringar testar på alkohol eller droger. I dagens samhälle är droger väldigt enkelt att få tag på, än vad det har varit tidigare. Användandet av droger och alkohol är väldigt vanligt bland oss ungdomar.

Alkohol ökar risken för att utsättas för våld - just för att invididen har väldigt lätt att gå in i en konflikt med någon annan, eftersom detta kanske man inte skulle ha gjort i ett nyktert tillstånd.

Samt vissa fall har det hänt att ungdomar blir allt mer våldsammare av alkoholen, vilket kan också öka risken för våldet. Andra saker kan vara; grupptryck - man vill bevisa att man är starkare, och därför går man i kamp. Man blir helt enkelt "modigare" av alkoholen och vill visa upp sig.

Sen en annan teori som påverkar är familjemiljön - om man har vuxit i en miljö som är väldigt våldsamma, kanske är det normalt att tycka att "våld" är ett effektivt sätt att få folk att lyssna på någon, eftersom man just inte har lärt sig något annat.

Våld är ett allvarligt problem i vårt samhälle som orsakar stor skada för oss alla. Våld medför psykiskt samt fysiskt lidande. Varför våldet bland ungdomar har ökat beror på otrygghet i samhället samt ekonomiska skäl. De flesta brottslingar och offer kommer från förorter och andra områden där många socialt utsatta bor. Som jag nämnde tidigare - barn till föräldrar som är missbrukare löper större risk att hamna i kriminaliteten.



De grövre vålden har lett till att man längre inte går säkert ute på stan. Det är helt förståligt att man är rädd att bli utsatt. Jag, själv, är väldigt rädd att gå ut själv när det är mörkt, eftersom jag vet vilka konsekvenser det kan medföra.

Ett exempel är där jag bor; innan var denna ort, en ort där ingenting förekom, men de senaste två åren har rån, våldtäcker, misshandel osv. ökat. Men då slår fråga mig - hur mycket av detta anmäls till polisen? Självklart har det förekommit våld där var jag bor, men ingen har vågat anmäla eftersom man är rädd för att råka illa ut.

Man vågar helt enkelt inte gå ut längre, på grund av att ingen gå längre säkert. Idag kan man bli dödad på grund av 20 kr.


Andra saker som påverkar är dataspel - fler och fler spel går ut på att man ska döda folk för att gå till nästa nivå. Detta har visats missgynna ungdomar, där fler och fler har planerat attentat i skolan och dödat många civila människor.

De flesta spel innehåller teman som våld, sex samt grovt språk. Dessa spel blir allt mer populära bland barn mellan 9 till 16 år. En studie som har gjorts i USA visar att80% av de TV-spel som ungdomar föredrog att spela innehöll våld. Dessa spel har övergått till inlärningsmaskiner - spelen lär ut de hemska konsekvenserna.

Spelen ökar en aggressivitet hos spelarna, och därigenom ökar våldet i samhället. Vi människor blir påverkade av det vi ser. Alltså påverkar dataspel oss väldigt negativt.


Datorspel och filmer är ett perfekt exempel på att lära sig hur man ska utföra grovt våld. Det finns till och med där dem i vissa spel visar steg för steg hur man ska döda en "fiende". Vi har ju genom åren sett konsekvenser av detta - i USA där det har förekommit att elever har tagit med sig vapen till skolan och dödat civila människor. Alltså spelar datorspel samt filmer en väldigt viktigt orsak till våld och dödande av människor.


Vi själva kan börja aktivera oss, exempelvis med sport, musik etc. - aktiviteter som håller oss borta från kriminaliteten, just för att startskottet för våld är rastlöshet, man har inget vettigare för sig så istället ställer man till med problem. Skolan måste börja undervisa vad våld medför, och hur fel detta är. Däremot har Humanus kommit en bra bit på vägen där dem har fotbollsklubb osv. just för att skapa aktiviteter där vi människor skall vara delaktiga. Detta tycker jag är väldigt bra, ju mer aktiviteter man har, desto mer hjälper de oss ungdomar att hålla oss borta från kriminaliteten.

Källa: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=845071


RSS 2.0