Varför ökar våldet bland ungdomar?


"Riccardotragedin i september 2007 väckte stor uppmärksamhet och ökade säkert medvetandet bland unga."


Efter denna tragedi har våldigt inte minskat, utan allt mer grövre brott ökar.

Frågan lyder: varför ökar våldet just bland ungdomar? Flera och flera ungdomar tar ut sin ilska på andra människor, eller att de slåss när dem är alkoholpåverkade. Fler och fler unga män är inlagda på sjukhus varje dag på grund av just våldet som har ökat bland oss ungdomar.


Det har gått för långt, våld ökar och ökar hela tiden i vårt samhälle. Fler och fler blir utsatta för det. Man ställer sig frågan; varför gör inte den svenska staten något åt saken? Ska vi bara sitta bakåtlutade och strunta i saken. När tonåringar blir ihjälslagna är detta ett bevis på att något inte stämmer. Och vad är det som ligger bakom detta att fler och fler ungdomar utsätts för våld ute i samhället??


Det är inte ovanligt att tonåringar testar på alkohol eller droger. I dagens samhälle är droger väldigt enkelt att få tag på, än vad det har varit tidigare. Användandet av droger och alkohol är väldigt vanligt bland oss ungdomar.

Alkohol ökar risken för att utsättas för våld - just för att invididen har väldigt lätt att gå in i en konflikt med någon annan, eftersom detta kanske man inte skulle ha gjort i ett nyktert tillstånd.

Samt vissa fall har det hänt att ungdomar blir allt mer våldsammare av alkoholen, vilket kan också öka risken för våldet. Andra saker kan vara; grupptryck - man vill bevisa att man är starkare, och därför går man i kamp. Man blir helt enkelt "modigare" av alkoholen och vill visa upp sig.

Sen en annan teori som påverkar är familjemiljön - om man har vuxit i en miljö som är väldigt våldsamma, kanske är det normalt att tycka att "våld" är ett effektivt sätt att få folk att lyssna på någon, eftersom man just inte har lärt sig något annat.

Våld är ett allvarligt problem i vårt samhälle som orsakar stor skada för oss alla. Våld medför psykiskt samt fysiskt lidande. Varför våldet bland ungdomar har ökat beror på otrygghet i samhället samt ekonomiska skäl. De flesta brottslingar och offer kommer från förorter och andra områden där många socialt utsatta bor. Som jag nämnde tidigare - barn till föräldrar som är missbrukare löper större risk att hamna i kriminaliteten.



De grövre vålden har lett till att man längre inte går säkert ute på stan. Det är helt förståligt att man är rädd att bli utsatt. Jag, själv, är väldigt rädd att gå ut själv när det är mörkt, eftersom jag vet vilka konsekvenser det kan medföra.

Ett exempel är där jag bor; innan var denna ort, en ort där ingenting förekom, men de senaste två åren har rån, våldtäcker, misshandel osv. ökat. Men då slår fråga mig - hur mycket av detta anmäls till polisen? Självklart har det förekommit våld där var jag bor, men ingen har vågat anmäla eftersom man är rädd för att råka illa ut.

Man vågar helt enkelt inte gå ut längre, på grund av att ingen gå längre säkert. Idag kan man bli dödad på grund av 20 kr.


Andra saker som påverkar är dataspel - fler och fler spel går ut på att man ska döda folk för att gå till nästa nivå. Detta har visats missgynna ungdomar, där fler och fler har planerat attentat i skolan och dödat många civila människor.

De flesta spel innehåller teman som våld, sex samt grovt språk. Dessa spel blir allt mer populära bland barn mellan 9 till 16 år. En studie som har gjorts i USA visar att80% av de TV-spel som ungdomar föredrog att spela innehöll våld. Dessa spel har övergått till inlärningsmaskiner - spelen lär ut de hemska konsekvenserna.

Spelen ökar en aggressivitet hos spelarna, och därigenom ökar våldet i samhället. Vi människor blir påverkade av det vi ser. Alltså påverkar dataspel oss väldigt negativt.


Datorspel och filmer är ett perfekt exempel på att lära sig hur man ska utföra grovt våld. Det finns till och med där dem i vissa spel visar steg för steg hur man ska döda en "fiende". Vi har ju genom åren sett konsekvenser av detta - i USA där det har förekommit att elever har tagit med sig vapen till skolan och dödat civila människor. Alltså spelar datorspel samt filmer en väldigt viktigt orsak till våld och dödande av människor.


Vi själva kan börja aktivera oss, exempelvis med sport, musik etc. - aktiviteter som håller oss borta från kriminaliteten, just för att startskottet för våld är rastlöshet, man har inget vettigare för sig så istället ställer man till med problem. Skolan måste börja undervisa vad våld medför, och hur fel detta är. Däremot har Humanus kommit en bra bit på vägen där dem har fotbollsklubb osv. just för att skapa aktiviteter där vi människor skall vara delaktiga. Detta tycker jag är väldigt bra, ju mer aktiviteter man har, desto mer hjälper de oss ungdomar att hålla oss borta från kriminaliteten.

Källa: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=845071


Kommentarer
Postat av: Stefan

Mycket bra skrivet, med många viktiga tankar. Det är klaert skolan måste fösöka göra något. Ingen vill ha en ökad våldssprial, men det tycks vara väldigt svårt att stoppa. Men det första vi måste göra att försöka diskutera vad det kan tänkas beror på. Det bidrar verkligen ditt inlägg till. Vi får diksutera vidare.

2009-02-10 @ 10:48:18
URL: http://stefanshumblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0