Viktigt med ordning och reda i klassrummet?


Ordning och reda? Denna fråga har varit väldigt omdiskuterad, där vi på Samhälle C lektionen diskuterat om ordning och reda samt sett en liten film om detta. Själv klart skall det vara ordning och reda på skolan, samt inne i klassrummet. För detta ska fungera måste man ha regler. Det hjälper inte bara att slänga ut en elev ur klassrummet, och förvänta sig att detta kommer lösa hela situationen. Som vi såg på filmen var det, att barn som inte skötte sig blev utslängda och vissa blev till och med avstängda.

Jag kommer ihåg när jag gick på högstadiet - där var det att man hade varningar, om man bröt mot dessa varningar kom läraren och pratade med en och förklarade vad man gjorde för fel, och att det är fel att göra såhär. Och detta system fungerade relativt bra. Vi vet ju redan hur vi människor är, envisa och gör allt på vårt sätt.                                                                                                                                                                                                   
Däremot vet jag att det inte kommer hjälpa om man slänger ut en elev ur klassrummet på direkten - det måste finnas varningar, och därefter kan läraren komma och prata med eleven, så man pratar igenom var han/hon gjorde för misstag. Där kommer eleven lära sig något, och inte om man bara slänger ut honom, ger honom skolk och struntar i saken. Det ska inte förekomma skillnader mellan en elev och en lärare - detta i sin tur kan bara bidra till att eleven känner sig hotad och bryter endast mot skolans regler för att ge tillbaka på läraren.


Det finns också elever som aldrig slutar att hålla på att störa på lektionerna. Detta är ett problem för de andra i klassrummet som verkligen vill fokusera sig på att plugga, dock går detta inte eftersom dem blir störda. Därför kan man erbjuda dessa elever som är lite stökiga, extra lärare som hjälper dem med undervisning samt som försöker hålla dem lugna att dem inte stör andra. Som sagt ska det finnas regler - dagligen bryter elever mot skolans regler, visar dålig respekt och detta ska haneras med tydliga åtgärder, där läraren ska hjälpa till att visa vad eleven gjorde för fel och försöka visa en väg bort från misstaget. Om då eleven blir utslängd leder detta inte till någon förbättring - eleven kan istället få status, genom att skryta bland sina kamrater och då inser den inte vad problemet är.


På min skola har det varit ett problem med vår frukt - vi får vår frukt helt gratis och därför ska vi vara tacksamma att vi ens får den. Vår skola har också gett oss möjligheten att få äta frukten på lektioner, och därför är det viktigt för allas trivsel om man städar undan efter sig. Vi kan bara inte gå runt och tro, äsch någon annan tar undan det, utan istället är det VI som måste bära vårt ansvar och plocka undan. Vi måste helt enkelt ta ansvar och visa respekt för alla på skolan, och göra det bästa för allas trivsel.

Om vi bryter mot regler måste det också finnas följder. Däremot tror jag att vi är vuxna på skolan och förhoppningsvis kommer vi skärpa oss när det gäller frukten. Lärarna måste också bli lite strängare och säga ifrån när någon elev har gjort fel.


Det är väldigt viktigt med ordning och reda i skolan samt i klassrummet för allas trivsel och förhoppningsvis kommer situationen med frukten förbättras.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0